Un articol despre steatoza hepatic - ficatul gras

Datele furnizate de către Organizația Mondială a Sănătății ne arată că în 35 de țări europene, printre care și România, numărul pacienților care suferă de steatoză hepatică este în continuă creștere. Afecțiunea are o prevalență la nivel mondial între 6 și 35%, în timp ce, la nivel național, 4 din 10 români au aceasta afecțiune. In realitate numărul este mai mare, deoarece multe persoane nu sunt diagnosticate. Tocmai de aceea, am decis să îți prezentăm câteva aspecte legate de această afecțiune.

Ce este, de fapt, ficatul gras

Ficatul gras sau steatoza hepatică constă în acumularea de grăsimi în celula hepatică. Steatoza poate exista ca atare, ca o acumulare de grăsime în hepatocit, dar poate fi însoțită și de o inflamație a ficatului, fiind vorba în acest caz despre o steatohepatită. Steatohepatita se poate însoți, cu timpul, și de o fibroză a ficatului, care poate determina apariția cirozei hepatice.

Din nefericire, steatoza hepatică începe să fie diagnosticată din ce în ce mai des la persoane tinere. Cauza confirmată de specialiști nu este alta decât stilul de viață nesănătos.

Tipurile de steatoza hepatica și cauze

În funcție de etiologie, ficatul gras se împarte în mai multe categorii.

  1. Ficat gras non-alcoolic care apare cu precădere la pacienții care prezintă componente ale așa-numitului sindrom metabolic. Poate fi vorba despre diabet sau alterarea glicemiei a jeun (prediabet, când glicemia pe nemâncate este între 100 și 125mg%), despre obezitate, despre colesterol sau trigliceride serice crescute sau despre hipertensiune arterială. Alte afecțiuni care se asociază cu ficatul gras non-alcoolic sunt: sindromul ovarului polichistic, hipotiroidia și apneea obstructivă în somn.
  2. Ficatul gras alcoolic apare atunci când pacientul consumă alcool în exces, fiind vorba despre un consum de peste 210 grame de alcool pe săptămână la bărbați și peste 140 grame de alcool, la femei, pe o perioadă de cel puțin 2 ani.
  3. Ficatul gras de alte cauze, cum ar fi: hepatita cronică virală C, boala Wilson, ficatul gras acut în sarcină, care apare extrem de rar, doar în cazul femeilor subponderale sau sindromul Reye care apare la copiii cu boli febrile, în special cu gripă și varicelă, la care este folosită aspirina.

Cine riscă să se îmbolnăvească de ficat gras non-alcoolic

Această afecțiune poate apărea la orice vârstă, dacă stilul de viață avut este unul necorespunzător. De exemplu, un semnal de alarmă în acest sens a fost tras de către medicii pediatri din Statele Unite ale Americii care au constatat cazuri de ficat steatozic inclusiv la copii sub trei ani.

Obezitatea este un factor major de risc atât pentru steatoza hepatică, cât și pentru cancerul de ficat. Riscul de îmbolnăvire crește direct proporțional cu indicele de masă corporală. De asemenea, dispunerea preponderentă a grăsimii în zona abdominală duce la includerea pacienților în grupa de risc crescut.

Practic, factorii de risc nu sunt altceva decât indicatorii unui stil de viață dezordonat. Alimentația bogată în zahăr, grăsimi rele și carbohidrați rapizi, consumul de băuturi carbogazoase, sedentarismul, dar și scăderile în greutate urmate de creșteri bruște și invers, sunt toate responsabile de apariția ficatului gras.

Metode de diagnosticare a ficatului gras

Ficatul gras non-alcoolic determină rar simptome, cum ar fi o durere vagă în hipocondrul drept(sub coaste in dreapta), eventual o ușoară senzație de oboseală. De cele mai multe ori, însă, ficatul gras este asimptomatic, fiind descoperit din întâmplare în urma realizării unor analize de rutină.

Diagnosticul de ficat gras se stabilește printr-o ecografie abdominală, care are o sensibilitate de 85% și o specificitate de 94%. Din acest punct de vedere, CT-ul si RMN-ul cu substanță de contrast sunt inferioare ecografiei, fie ca sensibilitate (CT), fie ca specificitate (RMN), de aceea aceste metode imagistice nu pot detecta cu certitudine diagnosticele ratate la ecografie.

De asemenea, există metode neinvazive de evaluare a fibrozei hepatice, prin care se poate stabili dacă pacientul se îndreaptă sau nu spre ciroză hepatică. Fibroscanul este o metodă rapidă, nedureroasă, bazată pe ultrasunete.

O altă metodă neinvazivă de evaluare a fibrozei hepatice este Fibromaxul, care este e analiza de laborator. Prin recoltarea unei probe de sange, se obțin informații atât despre gradul de încărcare grasă a ficatului, cât și despre gradul de inflamație și fibroza.

Tratamentul ficatului gras non-alcoolic

Din păcate nu există un tratament specific pentru steatoza hepatică. Cea mai eficientă metodă de tratament este controlul factorilor de risc (diabet, obezitate, dislipidemie etc). Adoptarea unui stil de viață sănătos, care respectă principiile nutriției, poate duce, în timp, la dispariția ficatului gras sau la diminuarea inflamației.

Acesta se poate face prin:
· dietă corectă şi echilibrată, de protecţie hepatică;
· scădere în greutate acolo unde este cazul;
· activitate fizică;
· medicaţie de suport la nevoie.

În concluzie, dacă stilul de viață pe care îl ai sau afecțiunile de care deja suferi se numără printre factorii de risc ai ficatului gras, îți recomandăm să te adresezi unui medic pentru a efectua investigațiile necesare unei diagnosticări corecte. Medicii din echipa Integria Medical au experiență în tratarea acestei afecțiuni, iar, deoarece clinica noastră are o abordare integrată asupra cazurilor, vei putea fi îndrumat și spre alte specialități pentru a reuși să îți atingi obiectivul de a fi sănătos.

Căutare