Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Specialitatea de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice reprezintă o ramură medicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și gestionarea afecțiunilor legate de metabolismul și nutriția pacienților. Echipa noastră de specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice este alcătuită din medici cu o vastă experiență în acest domeniu.

La Integria Medical, ne concentrăm pe abordarea integrată și personalizată a fiecărui pacient. Înțelegem că diabetul zaharat și alte afecțiuni metabolice pot varia și că fiecare pacient are nevoi individuale. Prin urmare, oferim o gamă largă de servicii și tratamente adaptate nevoilor fiecărei persoane.

Principalele servicii pe care le oferim includ:

 1. Diagnostic și evaluare: Echipa noastră de specialiști efectuează evaluări amănunțite și diagnostichează diabetul zaharat și alte afecțiuni metabolice.
 2. Tratament personalizat: După diagnosticare, dezvoltăm un plan de tratament individualizat pentru fiecare pacient. Aceasta poate include modificări ale stilului de viață, terapie nutrițională, monitorizare a glicemiei, terapie medicamentoasă sau insulinoterapie.
 3. Consiliere nutrițională: Nutriția joacă un rol foarte important în gestionarea diabetului zaharat și a bolilor metabolice. Echipa noastră de specialiști în nutriție oferă consiliere individuală privind alimentația sănătoasă, controlul greutății și planificarea meselor, pentru a ajuta pacienții să își atingă obiectivele nutriționale și să-și controleze afecțiunea.
 4. Educație și auto-management: Înțelegem importanța educației pacienților în ceea ce privește diabetul și bolile metabolice. Oferim programe de educație structurate, în care pacienții pot învăța despre nutriție adecvată, auto-monitorizare, administrarea corectă a medicamentelor și gestionarea stresului.
 5. Monitorizare și îngrijire continuă: Deoarece diabetul și bolile metabolice necesită o gestionare pe termen lung, oferim servicii de monitorizare continuă și îngrijire pe termen lung pentru pacienții noștri, asigurându-ne că aceștia primesc sprijinul necesar în toate etapele tratamentului.

La Integria Medical, ne angajăm să oferim pacienților noștri cele mai bune servicii de diagnosticare, tratament și gestionare a diabetului

Tipuri de diabet

Există trei tipuri principale de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional.

 1. Diabetul de tip 1: Acest tip de diabet este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele pancreatice responsabile de producerea insulinei. Insulina este necesară pentru a permite glucozei să intre în celule și să fie utilizată ca sursă de energie. În absența insulinei, nivelul de glucoză în sânge crește, iar pacienții cu diabet de tip 1 necesită administrarea de insulină pentru a menține nivelurile de glucoză în limite normale. Acest tip de diabet se dezvoltă de obicei în copilărie sau adolescență și necesită o gestionare atentă pe termen lung.
 2. Diabetul de tip 2: Acesta este cel mai des intalnit tip de diabet, reprezentând aproximativ 90-95% din cazurile de diabet. În diabetul de tip 2, celulele organismului devin rezistente la acțiunea insulinei sau pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a menține nivelurile normale de glucoză în sânge. Acest tip de diabet este adesea asociat cu factori de risc precum obezitatea, sedentarismul și moștenirea genetică. Tratamentul diabetului de tip 2 poate include modificări ale stilului de viață (exercițiu fizic, alimentație sănătoasă), administrarea de medicamente orale și, în unele cazuri, insulină.
 3. Diabetul gestațional: Acest tip de diabet se dezvoltă pe parcursul sarcinii și afectează femeile care nu au avut anterior diabet. Hormonii produsi de placenta pot interfera cu acțiunea insulinei, ceea ce duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge. Diabetul gestațional poate crește riscul de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil. De obicei, diabetul gestațional se rezolvă după naștere, însă femeile care l-au dezvoltat prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 în viitor.

Este important de reținut că diabetul este o afecțiune cronică și necesită gestionare atentă și îngrijire pe termen lung. Fiecare tip de diabet are particularitățile sale în ceea ce privește cauzele, tratamentul și monitorizarea, iar pacienții cu diabet trebuie să colaboreze îndeaproape cu profesioniștii din domeniul sănătății pentru a-și menține starea de sănătate și a preveni complicațiile.

În cadrul INTEGRIA Medical, medici specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice sunt:

În timpul consultațiilor de alergologie, medicul nostru specialist va depista și diagnostica eventuale alergii, îți va explica de unde provin reacțiile alergice și ce trebuie să faci pentru a le tine sub control. Specialistul de la INTEGRIA Medical are pregătirea necesară rezolvării tuturor problemelor medicale ce țin de alergologie. În acest sens, pentru a asigura performanța și diagnosticul corect pentru fiecare pacient care ne trece pragul, am adus în echipa noastră medic primar și specialist în alergologie, cu o importantă experiență clinică. 

Metodele specifice de diagnostic utilizate în alergologie sunt:

 • testele cutanate: prick test, patch test
 • determinarea IGE seric total sau specific

Mai mult, pentru a înțelege pe deplin reacțiile tale alergice și starea generală de sănătate, dar și pentru a stabili cel mai potrivit tratament de care ai nevoie, medicul de la specializarea alergologie din INTEGRIA Medical din Cluj îți va explica în amănunt toate detaliile consultației. Te vei familiariza astfel cu cauzele reacțiilor tale alergice și vei primi recomandările potrivite pentru afecțiunile tale ce țin de ramura alergologie. 

La INTEGRIA Medical, prin specializarea alergologie, ne concentrăm și pe prevenția reacțiilor alergice sau pe testarea anumitor factori alergeni. Metoda terapeutică pe care o încurajăm este desensibilizarea, aceasta fiind menită să diminueze sensibilitatea alergică a unui pacient. Acest procedeu are loc după identificarea alergenului, a factorului care declanșează alergia. Desensibilizarea constă în injectarea de doze foarte mici, apoi crescute treptat, a alergenului responsabil de reacția alergică. Astfel, pacientul va dezvolta o toleranță față de antigenul în cauză. 

Ce este specializarea alergologie?

Specialitatea alergologie se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, profilaxia și tratamentul (medicamentos și/sau imunoterapie) bolilor alergice.

Sistemul nostru imunitar reacționează diferit la contactul cu multitudinea de substanțe, produși chimici/biologici întâlniți pe cale aeriană, digestivă sau cutanată.

Mucegaiul, polenul, acarienii, anumite substanțe chimice și anumite alimente, care în mod normal sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor, pot provoca în rândul altora reacții adverse neplăcute sau chiar să le pună viața în pericol.

Dacă aveți cel puțin unul dintre simptomele de mai jos, este nevoie să consultați un medic specialist pentru a vă face un consult alergologic amănunțit.

Alergii respiratorii: mâncărime de nas, strănut repetat, nas înfundat, rinoree apoasă

Alergii alimentare: greață, vărsături, diaree, șoc anafilactic

Altele: dermatită de contact, eczemă, angioedem, conjunctivită alergică, astm bronșic

Specializarea alergologie 

Prin înțelegerea deplină a reacțiilor tale alergice și a cauzelor lor, precum și prin conturarea unui plan de tratament corect, ne dorim să ameliorăm sau să stopăm reacțiile alergice de care suferi. Prin serviciile de calitate din cadrul specializării de alergologie pe care le oferim, sperăm să devenim prima ta opțiune în ceea ce privește rezolvarea problemelor de natură alergologică. 

Metodele specifice de diagnostic utilizate în alergologie la INTEGRIA Medical Cluj sunt : testele sau panel-urile cutanate (de tipul „prick test”) și determinarea IgE seric total sau specific.

Programare:

Pentru a face o programare la alergologie, vă rugăm să completați formularul de programare, urmând să primiți o confirmare scrisă sau telefonică din partea unui reprezentant al INTEGRIA Medical din Cluj. În absența unei confirmări, programarea nu este valabilă.

Datele dumneavoastră de contact vor fi păstrate doar pentru a gestiona programarea, în conformitate cu politica noastră de confidențialitate.

  Căutare