Schimbarea stilului de viață este piatra de temelie în prevenția bolilor cardiovasculare.

Un articol de SL Dr. Mihaela Mocan

Dar cum stabilim care sunt pacienții cei mai expuși unui risc cardiovascular crescut și când este necesară intervenția terapeutică rapidă și agresivă?

Ateroscleroza este o boala care afectează arterele mari și medii. Aceasta boala este lent progresivă de-a lungul anilor, iar atunci când efectele sale se observă este, de multe ori, prea târziu să acționăm. Ateroscleroza este responsabilă de apariția bolilor cardiovasculare, cele mai cunoscute publicului larg fiind infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral ischemic. Progresia aterosclerozei este favorizată de factorii de risc cardiovascular (Figura 1). Identificarea și corectarea acestor factori de risc cât mai precoce, în etapele inițiale ale aterosclerozei, este cheia succesului în prevenirea apariției acestor boli.

Evaluarea arteriala in preventia cardiovasculara
Figura 1. Progresia de la factor de risc la boală se produce în timp, schimbările fiind insesizabile pentru pe termen scurt și dramatice pe termen lung

Medicina modernă dispune de mijloace de identificarea a factorilor de risc cardiovasculari și de calculare a probabilității de apariție a bolii cardiovasculare la 10 ani. Factorii de risc cardiovasculari clasici se identifică prin anamneză si examen obiectiv, de aceea o discuție prealabilă cu pacientul este obligatorie. Factorii nemodificabili (cei cu care ne naștem) sunt vârsta, sexul masculin și antecedentele familiale (rude de gradul I) de infarct miocardic sau accident vascular cerebral la vârstă tânără. Măsurarea presiunii arteriale permite diagnosticul precoce al hipertensiunii arteriale. Diagnosticarea și clasificarea obezității prin cântărirea pacientului și măsurarea înălțimii face parte din examenul obiectiv. Factorii de risc cardiovasculari modificabili pot fi ușor identificați prin analiza profilului lipidic, a glicemiei à jeun și a hemoglobinei glicate. Această evaluare minimală permite calcularea riscului cardiovascular, de obicei la 10 ani și stabilirea indicației pentru inițierea terapiei medicamentoase, a țintei terapeutice și a frecvenței monitorizării. Calcularea riscului cardiovascular (Grila Score sau ASCVD risk estimator al cărui rezultat este prezentat în Figura 2) la prima vizită la medic și apoi monitorizarea acestuia în evoluție permite cuantificarea rezultatelor intervenției asupra stilului de viață și a efectului benefic al terapiei.

Evaluarea arteriala in preventia cardiovasculara
Figura 2. Rezultatul evaluării riscului cardiovascular al unui pacient de 50 de ani fumător, dislipidemic, diabetic și hipertensiv. Observați în dreptunghiul central recomandarea de administrare a statinelor (medicamente care scad colesterolul) în doze mari.

Această minimă baterie de teste este completată cu explorarea imagistică a arterelor carotide si a aortei descendente abdominale. Ecografia carotidiană bidimensională permite măsurarea grosimii intima-medie (GIM) care reprezintă un marker de ateroscleroza care poate prezice evenimentele cardiovasculare și îmbunătățește capacitatea de predicție a scorurilor de risc (1). Procesul de ateroscleroză începe încă din copilărie prin depunerea lipidelor subintimal. Cu cât procesul de aterogeneză se desfășoară mai rapid cu atât crește GIM (2). De exemplu, o creștere cu 0,1 mm a GIM se asociază cu creșterea de două ori a probabilității de infarct miocardic acut și de accident vascular cerebral ischemic (3). In figura 3 se observă în partea din stânga, sus imaginea arterei carotide comune și bifurcația acesteia, iar săgeata indică GIM. Celelalte imagini sunt de ecografie bidimensionala combinata cu Doppler color și Doppler pulsat care permit evaluarea permeabilității vasculare și identificarea plăcilor stenozante. Ecografia abdominală permite evaluarea aortei abdominale, cea mai mare artera, care irigă organele digestive prin ramurilor sale mezenterice, și renale, iar micul bazin și membrele inferioare prin ramurile iliace. La pacienții cu sindrom metabolic, obezi, diabetici, fumători, depunerile de calciu din peretele aortic se asociază cu risc cardiovascular crescut (4) prezicând evenimente cardiovasculare majore și impunând inițierea intervenției asupra stilului de viață și asocierea terapiei medicamentoase.

O astfel de evaluare clinică, biologică și ecografică a riscului cardiovascular poate dura între 40 de minute și o oră și reprezintă o investiție in viitorul fiecărui pacient. Rezultatele schimbării stilului de viață și ale tratamentului pot fi ulterior apreciate prin monitorizarea anuală parametrilor biologici și a GIM. Evaluarea medicală completă, schimbarea stilului de viață, scăderea ponderală, corectarea parametrilor lipidici, încă înainte de apariția bolii cardiovasculare și menținerea pe termen lung a unei diete sănătoase implică un efort a cărui satisfacție se va regăsi peste ani. Această investiție se aseamănă cu o pensie privată ale cărei roade le veți culege la vremea bătrâneții.

Evaluarea arteriala in preventia cardiovasculara
Figura 3. Ecografie carotidiană bidimensională (stânga sus) și Doppler color și pulsat. Aspect de stenoză strânsă de artera carotidă internă în dreapta jos. GIM este reprezentat în imaginea din stânga sus (săgeata roșie).

Bibliografie selectivă

  1. Den Ruijter HM, Peters SA, Anderson TJ, et al. Common carotid intima-media thickness measurements in cardiovascular risk prediction: a meta-analysis. JAMA 2012; 308:796.

  2. Lorenz MW, Polak JF, Kavousi M, et al. Carotid intima-media thickness progression to predict cardiovascular events in the general population (the PROG-IMT collaborative project): a meta-analysis of individual participant data. Lancet 2012; 379:2053.

  3. Lorenz MW, Gao L, Ziegelbauer K, et al. Predictive value for cardiovascular events of common carotid intima media thickness and its rate of change in individuals at high cardiovascular risk – Results from the PROG-IMT collaboration. PLoS One 2018; 13:e0191172.

  4. O’Connor SD, Graffy PM, Zea R, Pickhardt PJ. Does Nonenhanced CT-based Quantification of Abdominal Aortic Calcification Outperform the Framingham Risk Score in Predicting Cardiovascular Events in Asymptomatic Adults? Radiology 2019; 290 (1): 109-115.

  5. Mocan M, Blaga SN. Sindromul metabolic: de la cercetare la clinică. Editura Medicală Universitară Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca, 2015.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Căutare