Impactul tehnologiei asupra adolescenților

Perioada adolescenței este una dintre cele mai tumultuoase și critice etape din viața unei persoane. În plus față de acestea, adolescenții se confruntă în zilele noastre cu alte provocări specifice, aduse de avansul tehnologic și de schimbările rapide din societate. În acest context, un specialist psiholog are un rol important în a-i ajuta să înțeleagă procesul și să facă față acestor provocări.

Una dintre cele mai de impact provocări cu care se confruntă adolescenții în era tehnologiei este dependența de dispozitivele electronice și de social media.

Adolescenții petrec mult timp în mediul online, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății lor mentale. Compararea constantă cu ceilalți și presiunea de a fi mereu conectați pot duce la anxietate, depresie și scăderea stimei de sine. Mai mult de atât, expunerea la conținut inadecvat sau bullying-ul online pot agrava aceste probleme. Este important ca adolescenții să înțeleagă importanța unui echilibru sănătos între viața online și cea offline și să fie învățați să-și protejeze sănătatea mentală abordând conștient și asumat mediul digital.

Este important ca adolescenții să primească sprijin emoțional și să fie încurajați să-și gestioneze timpul și prioritățile în mod echilibrat. De asemenea, este recomandată comunicarea deschisă cu profesorii și consilierii psihologici din cadrul instituțiilor de învățământ.

Iar în cazul părinților, sau persoanelor apropiate, dacă observă modificări de comportament aparent nejustificate sau stări prelungite de tristețe, depresie sau anxietate, se recomandă să apeleze la un specialist.

Dr. Deac Camelia – medic primar psihiatrie
Dr. Onuț Otilia – medic primar psihiatrie
Nechiti Alexandra – psiholog
Ilieșu Iulian – psiholog

One Reply to “Provocările adolescenților în era tehnologiei și cum pot fi abordate”

  1. Este esențial să recunoaștem importanța echilibrului între viața online și offline și să susținem tinerii în gestionarea impactului tehnologiei asupra sănătății lor mentale. Felicitări autorilor pentru o perspectivă profundă și soluții practice oferite!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Căutare