Rolul puncției-aspirative cu ac fin (FNAB) în diagnosticul și tratamentul nodulilor tiroidieni

Rolul puncției-aspirative cu ac fin în diagnosticul și tratamentul nodulilor tiroidieni

Tiroida este cea mai mare glandă cu secreție internă din organism fiind situată în partea anterioară a gâtului. E formată din doi lobi laterali uniți între ei prin istmul tirodian. Are rolul de a produce hormonii tiroidieni (tiroxina și triiodotironina) prin care influențează în mod direct aproape toate procesele metabolice din organism.

În condiții patologice, glanda tiroidă poate funcționa fie prin eliberare excesivă de hormoni (hipertiroidism), fie prin eliberare inadecvată (hipotiroidism) sau poate prezenta modificări la nivel structural (chiste, noduli benigni sau maligni, mărire difuză sau/și modificări de consistență a întregii glande).

Nodulii tiroidieni reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni endocrinologice. Incidența nodulilor crește cu înaintarea în vârstă, fiind mai frecvent întâlniți la populația de sex feminin. Majoritatea acestora (aproximativ 95%) sunt benigni. 95% din cancerele tiroidiene se prezintă ca “noduli”.Totuși frecvența cancerului de tiroidă este scăzută: cancerul tiroidian semnificativ clinic este rar 4-5/100000.

Evaluarea paraclinică a nodulilor tiroidieni cuprinde: teste funcționale tiroidiene ( TSH, calcitonina),ecografia tiroidiană, sonoelastografia tiroidiană, citologia prin puncție aspirativă cu ac fin (FNAB), scintigrafia tiroidiana (în cazuri selecționate). CT și RMN nu sunt examinări de rutină în cazul nodulilor tiroidieni.

Puncția-aspirativă cu ac fin este o metodă simplă, care nu implică riscuri deosebite pentru pacient și care poate aduce informații esențiale pentru diagnostic.

Astfel se vor puncționa în scop diagnostic:

 • nodulii >/= 10mm, cu risc înalt de malignitate (EU-TIRADS5);
 • nodulii >/=15mm, cu risc intermediar (EU-TIRADS4);
 • nodulii >/=20mm, cu risc redus (EU-TIRADS3);
 • nodulii fără risc de malignitate (EU-TIRADS2),chistici sau spongiformi se vor puncționa doar în scop evacuator, dacă este cazul pentru decompresiune.

În cadrul acestei metode, un ac foarte subțire este introdus în glanda tiroidă, sub ghidaj ecografic, până la nivelul zonei suspecte, aspirându-se de la nivelul acestei zone o cantitate foarte mică de celule sau lichid, care ulterior urmează a fi analizate de către medicul anatomopatolog. Având în vedere că acul folosit este foarte mic, procedura este mai puțin dureroasă decât injecția obișnuită. Complicațiile sunt asemănătoare celor de la recoltarea de sânge: se poate forma un hematom local,există risc de infecție dacă nu sunt respectate regulile de asepsie, durere locală care de obicei este ușoară, în funcție de reactivitatea fiecăruia. Nu există risc de însămânțare a țesutului vecin (dacă nodulul este canceros nu există risc ca celulele canceroase să se răspândească în alte organe). Nodulul non canceros nu se transformă în cancer în urma puncției tiroidiene.Pacientul își poate relua activitatea obișnuită în aceeași zi.

Procedura poate fi efectuată și la persoanele însărcinate.

Recent a devenit disponibilă pentru nodulii tiroidieni și testarea moleculară. Din celulele recoltatela puncția cu ac subțirese extrage ADN șisunt depistate mutații BRAF, RAS, RET/PTC, PAX8/PPARγ. Prezența acestor mutații stabilește diagnosticul de cancer și semnalează în general cancere mai agresive.

După efectuarea puncției se pot întâlni următoarele tipuri de rezultate:

 • benign;
 • suspiciune de malignitate;
 • malign;
 • non-diagnostic, inadecvat:frotiu fără sau cu puține celule.

În funcție de rezultat, medicul endocrinolog va recomanda: monitorizarea ecografică a nodulului, repetarea puncției aspirative cu ac fin la 6-12 luni, intervenție chirurgicală.

Poate fi necesară repetarea puncției unui nodul tiroidian în următoarele situații:

 • pentru urmărirea unui nodul benign;
 • în cazul creșterii nodulului;
 • în cazul refacerii chistului;
 • în cazul unei puncții-aspirative cu rezultat neconcludent sau non-diagnostic.

În concluzie, puncția tiroidiană este o metodă sigură și de încredere (sensibilitate și specificitate de 80-90%), care face parte integrantă din standardul medical actual de evaluare a nodulilor tiroidieni.

Căutare