Articol despre desensibilizarea alergică pe blogul Integria

Incidenţa bolilor alergice este în creştere la nivel european, iar țara noastră nu face excepție, potrivit reprezentanților Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică. În cazul în care te numeri printre persoanele care suferă de o anumită alergie, în primul rând trebuie să determini cu exactitate ce substanță îți provoacă reacția alergică, iar apoi, trebuie să știi că există metode prin care vei putea, în timp, să te vindeci. O astfel de metodă este desensibilizarea alergică sau imunoterapia cu alergene.

Ce este desensibilizarea alergică

Tratamentul de desensibilizare în alergii constă în administrarea, orală sau injectabilă, pe parcursul a mai multor ani a unei doze mici din alergenul la care pacientul dezvolta reacție alergică. În acest mod, sistemul imunitar al pacientului învață să tolereze alergenul respectiv fără a mai declanșa un răspuns alergic. Obiectivul este creșterea rezistenței sau toleranței la un anumit alergen: polen, acarieni, alimente, venin de albine, epitelii de animale etc.

Această metodă de imunoterapie cu alergene mai este considerată de către specialiștii în Alergologie ca fiind un vaccin antialergic. Cu alte cuvinte, desensibilizarea alergică țintește cauzele alergiei, imunoterapia specifică cu alergeni fiind inclusă în planul de tratament pentru alergii. 

Această metodă se asociază cu medicamente antialergice și măsuri pentru controlul factorilor de mediu. Dacă ar fi să facem o paralelă între medicamentele antihistaminice și desensibilizarea alergică, discutăm despre reducerea simptomatologiei versus rezolvarea cauzei alergiei care poate duce, în unele situații, nu doar la gestionarea eficientă a simptomelor, ci chiar și la vindecarea alergiilor. 

Cine poate aplica această metodă și pentru ce alergeni

Desensibilizarea alergică poate fi realizată exclusiv de un medic alergolog, în cadrul unui cabinet de specialitate, astfel încât să fie evitate orice situații neprevăzute. 

Alergenii pentru care se utilizează mai des imunoterapia alergenică sunt:

  • polenuri de graminee și ambrozie;
  • acarieni din praful de casă;
  • păr de pisică sau câine;
  • venin de insecte (viespi, albine);
  • arahide, ou, lapte și alte alimente.

Cum se administrează vaccinul antialergic

Vaccinul antialergic se poate administra fie pe cale orală, sub forma unor pastile sublingual sau picături, fie pe cale subcutanată, sub forma injectabilă.

Pastilele și picăturile se utilizează atât pentru desensibilizarea alergică la copii, cât și în cazul adulților, însă indiferent de forma recomandată de către medic, tratamentul trebuie să înceapă prin administrarea unei doze cu o concentrație mică, urmând ca apoi cantitatea să fie crescută treptat, ajungându-se, în timp, la o doză de întreținere. Este important de menționat faptul că nu se face desensibilizare la alimente (ouă, alune etc) în privat, doar în cadrul unei unități medicale. 

Injecția antialergică se face în cabinetul medicului alergolog, iar pastilele sau picăturile se administrează acasă, respectând cu strictețe schema terapeutică pe care medicul și pacientul au discutat-o în prealabil în clinică. 

Imunoterapia alergenică are, în general, o eficiență bună, în majoritatea cazurilor, simptomele alergice se reduc sau chiar dispar complet, însă nu toate persoanele reușesc să obțină vindecarea după imunoterapie, însă cu siguranța vor beneficia de o reducere a simptomelor pe o perioada îndelungată.

Cum va evolua numărul persoanelor care vor avea alergii

În Europa, se estimează că unul din 4 europeni suferă de o afecţiune alergică şi se preconizează că, în următorii 5 ani, 1 din 2 europeni va fi alergic. 

În cifre, situația la nivel european arată astfel:

  • 300 de milioane de pacienţi cu astm;
  • 400 de milioane de pacienți cu rinită alergică;
  • 200-250 de milioane de pacienți cu alergii alimentare;
  • peste 10% din populaţie cu reacţii alergice la medicamente.

Mai mult, afecţiunile alergice pot evolua spre forme severe, ameninţătoare de viaţă, aşa cum este anafilaxia, arată Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică. 

Ai grijă de sănătatea ta! Află din timp la ce substanță ești alergic și ia măsuri pentru a putea duce o viață în condiții normale.

Autor: Dr. Jurcă Corina – medic specialist în alergologie și imunologie clinică

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Căutare