Potrivit Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, un sfert din populaţia României suferă de o formă de alergie, iar incidenţa bolilor alergice este în creştere, la fel ca în toate ţările europene. De asemenea, specialiștii menţionează faptul că, în general, cele mai multe afecţiuni alergice sunt boli cronice care induc un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, atât din perspectiva vieţii sociale, cât şi profesionale. 

Cele mai frecvente tipuri de alergii înregistrate în România

Potrivit Societății de Alergologie şi Imunologie Clinică, situația în România este următoarea:

  • 1 din 4 adulţi şi fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică;
  • 1 din 5 copii suferă de astm alergic;
  • 25% dintre copiii români suferă de dermatită atopică;
  • 2% dintre adulţi şi 10% dintre copii sunt diagnosticaţi cu alergii alimentare;
  • 1.120.000 de români adulţi au o alergie medicamentoasă.

Rinita alergică are o prevalenţă estimată în rândul adulţilor de 20%-25%, deci afectează tot al patrulea adult, iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii suferă de această formă de afecţiune, considerată cea mai frecventă afecţiune cronică a copiilor.  Astmul alergic are o prevalenţă în populaţia adultă de 5% şi mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este suferind de astm alergic. 

Dermatita atopică are o prevalenţă în populaţia adultă de 3%-5% şi mult mai mare la copii, de 20%-25%, deci tot al patrulea copil suferă de această afecţiune cutanată, uneori cu forme severe, greu de tratat. În timp ce alergiile alimentare afectează aproximativ 2% dintre adulţi şi 8-10% dintre copii, fiind mai frecvente la sugari şi copii mici, la care reacţiile alergice apar majoritar la câteva alergene – lapte, soia, grâu şi ou (care se remit în timp) şi la nuci şi fructe de mare (care pot dura toată viaţa).  Un al tip de alergie care afectează un număr tot mai mare de persoane sunt cele medicamentoase.  Se estimează faptul că acestea afectează între 5%-7% dintre adulţi şi 3%-4% dintre copii.  De asemenea, urticaria cronică afectează tot mai multe persoane, respectiv 3-4% dintre adulţi şi 2% dintre copii. 

Cum poți afla la ce ești alergic

A afla la ce ești alergic reprezintă un prim pas important în stabilirea unui tratament eficient pentru simptomele neplăcute cu care te confrunți și care îți afectează în mod negativ stilul de viață. Tocmai de aceea, este esențial să te testezi și să identifici cu exactitate ce factori declanșează reacțiile alergice. 

Metodele specifice de diagnostic utilizate în alergologie sunt:

  • testele cutanate: prick test, patch test;
  • determinarea IGE seric total sau specific. 

În acest articol vom aprofunda testele alergologice de tip prick pentru a înțelege ce sunt și cum îți pot fi utile. 

De ce este recomandată testarea prick

Testarea de tip prick este o metodă eficientă de diagnosticare a reacțiilor alergice imediate, care apar în câteva minute de la expunerea la alergen. Poate fi utilizată atunci când ai rinoconjunctivită, astm cu componentă alergică, urticarie, anafilaxie, dermatită atopică, alergii la alimente sau la medicamente.

Realizarea testului prick este indicată atunci când se dorește confirmarea sensibilizării la un anumit alergen sau/și pentru inițierea imunoterapiei. Acest tip de teste sunt cele mai sigure pentru diagnosticarea unei alergii la alergeni de mediu (din aer). Diagnosticul alergiilor alimentare poate fi mai complicat și sunt utilizate teste suplimentare pentru un diagnostic care să ofere certitudine.

Testarea de tip prick este întotdeauna orientată de istoricul medical și de o anamneză cât mai completă, pentru a putea face o selecție a alergenelor ce urmează a fi testate. Astfel, pot fi identificate alergii la polenuri, mucegaiuri, păr de animale, acarieni din praful de casă și alimente.

În comparație, testele sanguine alergen specifice (IgE specifice) pot fi efectuate în același scop, însă sunt mai costisitoare și mai puțin sensibile și specifice, iar obținerea rezultatelor durează mai mult. Acestea pot fi efectuate în cazul în care ai anumite contraindicații pentru a realiza testarea cutanată.

Cum este realizat testul prick

Testarea nu este o procedură dureroasă, ci se efectuează printr-o ușoară înțepare a pielii cu un tip special de ace sterile, numite lanțete. Vârful acestora abia pătrunde prin suprafața pielii, trecând printr-o picătură de extract alergenic, fără a provoca sângerare. Această procedură îți va provoca, cel mult, o stare de disconfort.

Testarea prick poate fi efectuată atât în cazul adulților, la care testarea se face pe antebraț, cât și în cel al copiilor. De asemenea, testarea poate fi realizată inclusiv la sugari. Testarea în sine durează aproximativ 20 de minute, iar interpretarea rezultatelor se face pe loc.

În cazul în care te întrebi dacă testarea prick are anumite riscuri, este important de știut faptul că orice testare medicală implică anumite riscuri, iar în acest caz este vorba despre cel că simptomele de alergie pot apărea în timpul testării sau la puțin timp după efectuarea acesteia. 

Cele mai frecvente simptome sunt mâncărimea (pruritul) și umflarea pielii (papula) la locul înțepăturii. Riscurile unei reacții alergice severe sunt foarte mici, dar există. Din acest motiv, testarea trebuie efectuată numai de către medicul alergolog, într-o unitate medicală care dispune de echipamentul de urgență adecvat. În cadrul clinicii Integria Medical, medicul alergolog este

Poți afla mai multe detalii despre testarea de tip prick printr-o consultație la medicul alergolog. Te poți programa acum pentru realizarea acestui test în cadrul clinicii Integria Medical

Autor: Dr. Jurcă Corina – medic specialist în alergologie și imunologie clinică

Căutare