Prevalența afecțiunilor alergice mediate IgE este în continuă creștere în majoritatea țărilor, iar un numar important de adulți tineri și copii suferă de alergii alimentare severe.

Una din modalitățile de diagnostic a alergiilor constă în determinarea serică de IgE – alergen specific față de extracte de alergeni. Unul din aceste teste este Allergy Explorer (ALEX), un instrument de diagnostic util, în special pentru pacienții polisensibilizați.

Testul Allergy Explorer (ALEX) este un test multiplex de diagnostic in vitro, extrem de util pentru depistarea alergiilor. Acesta permite măsurarea simultană a IgE total (tIgE) și a IgE specifici (sIgE) față de un număr de 286 de alergeni.

Testul ALEX utilizeaza tehnologia nanoparticule macroarray, cu extracte de alergeni și alergeni moleculari înalt purificați, cuplați la nanoparticule având o sensibilitate și o selectivitate mai mare comparativ cu testele tradiționale. Combinarea extractelor de alergeni cu componente moleculare în cadrul aceluiași test oferă în plus informații cu privire la riscul de reacții alergice severe sau la posibilele reactivități incrucișate (crosreactivitate).

Testul conține un panel vast (286 alergeni), acoperind marea majoritate a alergenilor inhalatori, alimentari, latex și veninuri de Hymenoptere.

LISTA DE ALERGENI INCLUȘI ÎN TESTUL ALEX

Polenuri de graminee, arbori, ierburi
Fungi și alte microrganisme (mucegaiuri)
Acarieni și insecte
Alergeni de origine animală provenite de la animale (câine, pisică, hamster, cal etc)
Venin de Hymenoptera (viespe, albină)
Cereale (hrișcă, mei, ovăz, susan, grâu etc)
Lapte, Ouă, Carne
Fructe (mere, kiwi, cireșe)
Oleaginoase (caju, migdale, alune etc)
Pește și fructe de mare
Condimente (chimen, muștar etc)
Legume
Altele (latex, ficus, hamei)

Recoltarea probei de sânge necesară analizei se poate face în cadrul INTEGRIA Medical. După recoltare, mostra de sânge este trimisă la laborator, unde va fi analizată prin identificarea potențialilor anticorpi la alergenii specifici.

Sursa: www.macroarraydx.com/alex

Căutare