Ce este toxina botulinică administrată în scop terapeutic?
Toxina botulinică administrată în scop terapeutic, este o substanță (o proteină) care se injectează în piele și determină reducerea temporară a activității musculare din zonele tratate, scopul final fiind prevenirea, atenuarea sau netezirea ridurilor faciale.
Toxina botulinică se folosește în medicina estetică din anii 1990, iar injectarea acesteia a devenit una dintre cele mai eficiente și sigure metode de corectare a ridurilor. Este folosită de asemenea și pentru tratamentul transpirației excesive (hiperhidroza)la nivel axilar, palmar sau plantar.
Care este vârsta recomandată pentru injectarea cu toxina botulinică?
Cel mai indicat ar fi să se consulte un specialist in estetică medicală, dar in general procedura se recomandă persoanelor de peste 25 de ani, când apar ridurile de expresie pentru a preveni “adâncirea” lor.
Astfel, injectarea cu toxina botulinică are efect profilactic, de prevenire a apariției ridurilor statice sau agravării ridurilor dinamice sau așa numite “de expresie”.
Ridurile statice sunt cauzate de îmbătrânire, expunerea excesivă la soare, fumat. În unele cazuri au ca determinant factorul genetic.
Ridurile dinamice sunt cauzate de activitatea mușchilor faciali. Cel mai frecvent apar între sprâncene, la colțurile externe ale ochilor sau pe frunte.
Cum se realizează procedura și cât timp durează efectul?
Intervenția presupune injectarea în piele în zonele dorite, a substanței ce conține toxina botulinică.
Procedura nu este dureroasă, însă pentru confortul pacientului se poate aplica local o cremă cu efect anestezic. Ședința dureaza 30 de minute și nu necesită o perioadă de recuperare, activitățile cotidiene putând fi reluate imediat dupa intervenție.
Efectul MAXIM este vizibil după 10-12 zile, durează la nivel MAXIM aproximativ 4 luni, iar după 5-6 luni trece tot efectul, deoarece toxina botulinică se resoarbe cu timpul. După tratament, în primele 3 zile, este indicat să se evite efortul fizic intens( sport).
Pentru păstrarea rezultatelor, este recomandată repetarea procedurii la intervale regulate de timp.
Este important de știut, dacă pacientul nu dorește efectuarea de noi ședințe de tratament, pielea revine treptat la aspectul inițial fără efecte secundare nedorite. Toxina botulinică nu determină “dependență”, se poate renunța oricând la tratament.
Contraindicații
Nu se recomandă tratamentul cu toxina botulinică pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele cu afecțiuni neuromusculare grave.